YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANINDA EĞİTİM GÖREN 11 VE 12. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN TEMEL MUTFAK YETERLİLİKLERİNİN BELİRLENMESİ: İSTANBUL İLİ ÖRNEĞİ

Bu araştırmanın temel amacı; yiyecek içecek hizmetleri alanı aşçılık dalında
eğitim gören 11 ve 12.sınıf öğrencilerinin okulda aldıkları teorik ve pratik eğitimin
mesleki açıdan yeterliliklerinin belirlenmesidir. Bu amaç doğrultusunda; temel mutfak
bilgi düzeyi, temel mutfak beceri düzeyi ve mutfak tutumu; cinsiyet, sınıf düzeyi ve
mutfak alanında iş deneyimi gibi değişkenlere göre fark gösterip göstermediği test
edilmiştir. Araştırmanın evrenini İstanbul ili bünyesinde Yiyecek İçecek Hizmetleri
alanı olan ortaöğretim kurumları oluşturmaktadır. Evren içerisinden kolayda ve
gelişigüzel örneklem yöntemiyle örneklem belirlenmiş ve araştırmaya 545 öğrenci
katılım sağlamıştır. Temel mutfak bilgi düzeyi; işe hazırlık, pastacılık ve aşçılık bilgi
düzeyi alt boyutlarında incelenirken; temel mutfak beceri düzeyi ise, işe hazırlık,
pastacılık ve aşçılık beceri düzeyi alt boyutlarında incelenmiştir. Mutfak tutumları
kısmı; mutfakta çalışma tutumu ve sektörde çalışmaya yönelik tutum olmak üzere iki
alt boyutta analiz edilerek incelenmiştir. Araştırmaya katılan kadın öğrencilerin işe
hazırlık ve pastacılık bilgi düzeyleri ile işe hazırlık ve pastacılık beceri düzeyleri ve
mutfakta çalışma tutumları erkek öğrencilere göre yüksek olduğu bulunmuştur.
Öğrencilerin sınıf düzeylerine göre mutfak yeterlilikleri sonuçlarında; temel mutfak
bilgi düzeyleri ve temel mutfak beceri düzeyleri arasında fark gözlenmemiştir. Mutfak
alanında iş deneyimine sahip olan öğrencilerin aşçılık ve pastacılık bilgilerinin ve
becerilerinin iş deneyimine sahip olmayan öğrencilere göre daha yüksek olduğu tespit
edilmiştir.

The main purpose of this study is to evaluate the occupational competence of 11th and 12th-grade culinary students in terms of practical and theoretical skills they acquire at school. To achieve this purpose, this study evaluates whether the basic culinary knowledge, culinary skills and kitchen manners of the students change according to variables such as gender, grade level, and work experience in culinary spaces. The study includes secondary education institutions in the city of İstanbul that teach a culinary services program. The study, in which 545 students participated, utilizes convenience sampling method and haphazard sampling method. Basic culinary knowledge is examined under the subheadings of work preparedness, pastry and cooking while basic culinary skills are examined under the subheadings of work preparedness, pastry and cooking. Kitchen manners are examined and analyzed under the subheadings of on-the-job kitchen manners and preferences toward working in the sector. It is discovered that female participants of the study have higher levels of work preparedness, pastry knowledge and kitchen manners which are higher than that of the male participants. According to kitchen competence results, in terms of basic culinary knowledge and basic culinary skills, no difference was observed between male and female participants related to grade levels. The study establishes that participants who have work experience in culinary jobs have higher levels of cooking and pastry knowledge and skills than those who do not.

Erişime Açık
Görüntülenme
41
23.12.2022 tarihinden bu yana
İndirme
1
23.12.2022 tarihinden bu yana
Son Erişim Tarihi
27 Ağustos 2024 13:04
Google Kontrol
Tıklayınız
Tam Metin
Tam Metin İndirmek için tıklayın Ön izleme
Detaylı Görünüm
Eser Adı
(dc.title)
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANINDA EĞİTİM GÖREN 11 VE 12. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN TEMEL MUTFAK YETERLİLİKLERİNİN BELİRLENMESİ: İSTANBUL İLİ ÖRNEĞİ
Yazar
(dc.contributor.author)
Eda Yorgancı
Yayın Yılı
(dc.date.issued)
2022
Açık Erişim Tarihi
(dc.date.available)
2022-01-01
Tek Biçim Adres
(dc.identifier.uri)
https://hdl.handle.net/20.500.14081/1684
Özet
(dc.description.abstract)
Bu araştırmanın temel amacı; yiyecek içecek hizmetleri alanı aşçılık dalında eğitim gören 11 ve 12.sınıf öğrencilerinin okulda aldıkları teorik ve pratik eğitimin mesleki açıdan yeterliliklerinin belirlenmesidir. Bu amaç doğrultusunda; temel mutfak bilgi düzeyi, temel mutfak beceri düzeyi ve mutfak tutumu; cinsiyet, sınıf düzeyi ve mutfak alanında iş deneyimi gibi değişkenlere göre fark gösterip göstermediği test edilmiştir. Araştırmanın evrenini İstanbul ili bünyesinde Yiyecek İçecek Hizmetleri alanı olan ortaöğretim kurumları oluşturmaktadır. Evren içerisinden kolayda ve gelişigüzel örneklem yöntemiyle örneklem belirlenmiş ve araştırmaya 545 öğrenci katılım sağlamıştır. Temel mutfak bilgi düzeyi; işe hazırlık, pastacılık ve aşçılık bilgi düzeyi alt boyutlarında incelenirken; temel mutfak beceri düzeyi ise, işe hazırlık, pastacılık ve aşçılık beceri düzeyi alt boyutlarında incelenmiştir. Mutfak tutumları kısmı; mutfakta çalışma tutumu ve sektörde çalışmaya yönelik tutum olmak üzere iki alt boyutta analiz edilerek incelenmiştir. Araştırmaya katılan kadın öğrencilerin işe hazırlık ve pastacılık bilgi düzeyleri ile işe hazırlık ve pastacılık beceri düzeyleri ve mutfakta çalışma tutumları erkek öğrencilere göre yüksek olduğu bulunmuştur. Öğrencilerin sınıf düzeylerine göre mutfak yeterlilikleri sonuçlarında; temel mutfak bilgi düzeyleri ve temel mutfak beceri düzeyleri arasında fark gözlenmemiştir. Mutfak alanında iş deneyimine sahip olan öğrencilerin aşçılık ve pastacılık bilgilerinin ve becerilerinin iş deneyimine sahip olmayan öğrencilere göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet
(dc.description.abstract)
The main purpose of this study is to evaluate the occupational competence of 11th and 12th-grade culinary students in terms of practical and theoretical skills they acquire at school. To achieve this purpose, this study evaluates whether the basic culinary knowledge, culinary skills and kitchen manners of the students change according to variables such as gender, grade level, and work experience in culinary spaces. The study includes secondary education institutions in the city of İstanbul that teach a culinary services program. The study, in which 545 students participated, utilizes convenience sampling method and haphazard sampling method. Basic culinary knowledge is examined under the subheadings of work preparedness, pastry and cooking while basic culinary skills are examined under the subheadings of work preparedness, pastry and cooking. Kitchen manners are examined and analyzed under the subheadings of on-the-job kitchen manners and preferences toward working in the sector. It is discovered that female participants of the study have higher levels of work preparedness, pastry knowledge and kitchen manners which are higher than that of the male participants. According to kitchen competence results, in terms of basic culinary knowledge and basic culinary skills, no difference was observed between male and female participants related to grade levels. The study establishes that participants who have work experience in culinary jobs have higher levels of cooking and pastry knowledge and skills than those who do not.
Dil
(dc.language.iso)
Tr
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Aşçılık
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Gastronomi
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Eğitim
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Mesleki Yeterlilik
Tür
(dc.type)
Tez
Yayıncı
(dc.publisher)
İstanbul Topkapı Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
Analizler
Yayın Görüntülenme
Yayın Görüntülenme
Erişilen ülkeler
Erişilen şehirler
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında yükümlülüklerimiz ve çerez politikamız hakkında bilgi sahibi olmak için alttaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.
Tamam

creativecommons
Bu site altında yer alan tüm kaynaklar Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Platforms