YABANCI SEYYAHLARIN TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜ İLE İLGİLİ VERDİĞİ BİLGİLERİN KARŞILAŞTIRMALI İNCELENMESİ

Türk mutfağı hakkında geniş çaplı bilgiye ulaşılabilmesi açısından yerli kaynakların yanında yabancı kaynakların incelenmesi de büyük önem arz etmektedir. Türk mutfağı hakkındaki en önemli kaynaklardan birisi de seyahatnamelerdir. Çalışmada Türk mutfağı hakkında yabancı seyyahların perspektifinden bilgi edinilmesi amaçlanmış, bu sebeple seyahatnameler incelenmiştir. Çalışmada; Jean Henri Abdolonyme Ubucini’nin “1855’de Türkiye”, Joseph de Tournefort’un “Tournefort Seyahatnamesi”, Petır Mateev’in “Osmanlı Topraklarından Anılar”, Jean-Baptiste Tavernier’in “Tavernier Seyahatnamesi” ve “XVII. Asır Ortalarında Türkiye Üzerinden İran’a Seyahat”, İbn Battuta’nın “İbn Battuta Seyahatnamesi”, George William Frederick Howard’ın “Türk Sularında Seyahat”, Edward Raczynski’nin “1814’te İstanbul ve Çanakkale’ye Seyahat”, Bertrandon de la Broquière’in “Bertrandon de la Broquière’in Denizaşırı Seyahati”, Salomon Schweigger’in “Sultanlar Kentine Yolculuk”, Stephan Gerlach’ın “Türkiye Günlüğü”, Philippe du Fresne-Canaye’nin “Fresne-Canaye Seyahatnamesi”, Pierre Belon’un “Pierre Belon Seyahatnamesi” isimli eserlerinden faydalanılmış, eserlerdeki bilgiler birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Seyyahların verdiği bilgilerin birçok konuda benzer olduğu görülse de kimi zaman farklılıklar bulunduğu da gözlemlenmiştir.

To be able to access comprehensive knowledge about Turkish cuisine, foreign sources should be examined as well as the domestic sources. One of the most important information sources about Turkish cuisine is the travel books. In this study, the goal is to obtain information about Turkish cuisine from the perspectives of foreign travelers. For this purpose, some travel books have been examined. During the study, following works have been examined and the information in these works have been compared to each other: "Turkey in 1855" by Jean Henri Abdolonyme Ubucini, “Tournefort's Travelbook” by Joseph de Tournefort, “Memories from Ottoman Country” by Petır Mateev, “Tavernier' Travelbook” and “Travel to Iran Through Turkey in the Mid-Century of XVII.” by Jean-Baptiste Tavernier, “İbn Battuta's Travelbook” by İbn Battuta, “Diary in Turkish and Greek Waters” by George William Frederick Howard, “Travel to İstanbul and Çanakkale in 1814” by Edward Raczynski, “The Travels of Bertrandon de la Broquière” by Bertrandon de la Broquière, “Travel to City of Sultans” by Salomon Schweigger, “Turkish Diary” by Stephan Gerlach, “Fresne-Canaye's Travelbook” by Philippe du FresneCanaye, “Pierre Belon's Travelbook” by Pierre Belon. Even though the information from these travelers are similar in most cases, some differences also have been observed.

Erişime Açık
Görüntülenme
84
30.12.2022 tarihinden bu yana
İndirme
1
30.12.2022 tarihinden bu yana
Son Erişim Tarihi
02 Eylül 2024 03:38
Google Kontrol
Tıklayınız
Tam Metin
Tam Metin İndirmek için tıklayın Ön izleme
Detaylı Görünüm
Eser Adı
(dc.title)
YABANCI SEYYAHLARIN TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜ İLE İLGİLİ VERDİĞİ BİLGİLERİN KARŞILAŞTIRMALI İNCELENMESİ
Yazar
(dc.contributor.author)
Emrah Özaltın
Yayın Yılı
(dc.date.issued)
2021
Açık Erişim Tarihi
(dc.date.available)
2021-01-01
Tek Biçim Adres
(dc.identifier.uri)
https://hdl.handle.net/20.500.14081/1820
Özet
(dc.description.abstract)
Türk mutfağı hakkında geniş çaplı bilgiye ulaşılabilmesi açısından yerli kaynakların yanında yabancı kaynakların incelenmesi de büyük önem arz etmektedir. Türk mutfağı hakkındaki en önemli kaynaklardan birisi de seyahatnamelerdir. Çalışmada Türk mutfağı hakkında yabancı seyyahların perspektifinden bilgi edinilmesi amaçlanmış, bu sebeple seyahatnameler incelenmiştir. Çalışmada; Jean Henri Abdolonyme Ubucini’nin “1855’de Türkiye”, Joseph de Tournefort’un “Tournefort Seyahatnamesi”, Petır Mateev’in “Osmanlı Topraklarından Anılar”, Jean-Baptiste Tavernier’in “Tavernier Seyahatnamesi” ve “XVII. Asır Ortalarında Türkiye Üzerinden İran’a Seyahat”, İbn Battuta’nın “İbn Battuta Seyahatnamesi”, George William Frederick Howard’ın “Türk Sularında Seyahat”, Edward Raczynski’nin “1814’te İstanbul ve Çanakkale’ye Seyahat”, Bertrandon de la Broquière’in “Bertrandon de la Broquière’in Denizaşırı Seyahati”, Salomon Schweigger’in “Sultanlar Kentine Yolculuk”, Stephan Gerlach’ın “Türkiye Günlüğü”, Philippe du Fresne-Canaye’nin “Fresne-Canaye Seyahatnamesi”, Pierre Belon’un “Pierre Belon Seyahatnamesi” isimli eserlerinden faydalanılmış, eserlerdeki bilgiler birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Seyyahların verdiği bilgilerin birçok konuda benzer olduğu görülse de kimi zaman farklılıklar bulunduğu da gözlemlenmiştir.
Özet
(dc.description.abstract)
To be able to access comprehensive knowledge about Turkish cuisine, foreign sources should be examined as well as the domestic sources. One of the most important information sources about Turkish cuisine is the travel books. In this study, the goal is to obtain information about Turkish cuisine from the perspectives of foreign travelers. For this purpose, some travel books have been examined. During the study, following works have been examined and the information in these works have been compared to each other: "Turkey in 1855" by Jean Henri Abdolonyme Ubucini, “Tournefort's Travelbook” by Joseph de Tournefort, “Memories from Ottoman Country” by Petır Mateev, “Tavernier' Travelbook” and “Travel to Iran Through Turkey in the Mid-Century of XVII.” by Jean-Baptiste Tavernier, “İbn Battuta's Travelbook” by İbn Battuta, “Diary in Turkish and Greek Waters” by George William Frederick Howard, “Travel to İstanbul and Çanakkale in 1814” by Edward Raczynski, “The Travels of Bertrandon de la Broquière” by Bertrandon de la Broquière, “Travel to City of Sultans” by Salomon Schweigger, “Turkish Diary” by Stephan Gerlach, “Fresne-Canaye's Travelbook” by Philippe du FresneCanaye, “Pierre Belon's Travelbook” by Pierre Belon. Even though the information from these travelers are similar in most cases, some differences also have been observed.
Dil
(dc.language.iso)
Tr
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Kültür
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Mutfak
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Seyyah
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Türk Yemekleri
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Yemek Kültürü
Tür
(dc.type)
Tez
Yayıncı
(dc.publisher)
İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
Analizler
Yayın Görüntülenme
Yayın Görüntülenme
Erişilen ülkeler
Erişilen şehirler
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında yükümlülüklerimiz ve çerez politikamız hakkında bilgi sahibi olmak için alttaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.
Tamam

creativecommons
Bu site altında yer alan tüm kaynaklar Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Platforms