Kokumi tat algısı üzerine bir değerlendirme

Amaç: Japonca br kelme olan kokum, “zengn tat” veya “lezzetl” anlamına gelmektedr. Altıncı tat olarak adlandırılsa da genel olarak lezzet arttırıcı özellk göstermektedr. 1980'lerde kokum bleşklern Japon br şrket zole etmştr. Tanımlanablr br etkye sahp olmasına rağmen, kokumnn belrsz br tanımı vardır. Tat bleşen olarak, blm adamlarının tek br molekülle elde edlmedğ çn, tam olarak tespt etmekte zorlandıkları br bleşendr. Fermente gıdalarda doğal olarak bulunan glutaml pepttler tarafından aktve edlmektedr. Ayrıca bra, ekmek ve tavuk çorbası gb yyeceklerde de doğal olarak ortaya çıkablr. Yenlklere ve yen tatlara yönelen brçok gıda üretcs çn bu tat lg çekc hale gelmştr. Bu makalenn amacı; kokum hakkında blglern derlenmes ve gelecek vaat eden lezzet olarak görülen kokum le tattan vazgeçmeden sağlıklı yemekler yaratma amacında olan araştırmacılara ışık tutmaktır. Sonuç: Kokum üzernde yapılacak Ar-Ge çalışmaları le gıda üretclernn; tüketclern gerçekten keyf alacağı tada sahp, sağlıklı gıda seçenekler oluşturableceğ düşünülmektedir.

Erişime Açık
Görüntülenme
48
01.03.2023 tarihinden bu yana
İndirme
1
01.03.2023 tarihinden bu yana
Son Erişim Tarihi
02 Eylül 2024 09:57
Google Kontrol
Tıklayınız
Tam Metin
Tam Metin İndirmek için tıklayın Ön izleme
Detaylı Görünüm
Eser Adı
(dc.title)
Kokumi tat algısı üzerine bir değerlendirme
Yazar
(dc.contributor.author)
Nuray Altuntaş
Yayın Yılı
(dc.date.issued)
2022
Tür
(dc.type)
Makale
Özet
(dc.description.abstract)
Amaç: Japonca br kelme olan kokum, “zengn tat” veya “lezzetl” anlamına gelmektedr. Altıncı tat olarak adlandırılsa da genel olarak lezzet arttırıcı özellk göstermektedr. 1980'lerde kokum bleşklern Japon br şrket zole etmştr. Tanımlanablr br etkye sahp olmasına rağmen, kokumnn belrsz br tanımı vardır. Tat bleşen olarak, blm adamlarının tek br molekülle elde edlmedğ çn, tam olarak tespt etmekte zorlandıkları br bleşendr. Fermente gıdalarda doğal olarak bulunan glutaml pepttler tarafından aktve edlmektedr. Ayrıca bra, ekmek ve tavuk çorbası gb yyeceklerde de doğal olarak ortaya çıkablr. Yenlklere ve yen tatlara yönelen brçok gıda üretcs çn bu tat lg çekc hale gelmştr. Bu makalenn amacı; kokum hakkında blglern derlenmes ve gelecek vaat eden lezzet olarak görülen kokum le tattan vazgeçmeden sağlıklı yemekler yaratma amacında olan araştırmacılara ışık tutmaktır. Sonuç: Kokum üzernde yapılacak Ar-Ge çalışmaları le gıda üretclernn; tüketclern gerçekten keyf alacağı tada sahp, sağlıklı gıda seçenekler oluşturableceğ düşünülmektedir.
Açık Erişim Tarihi
(dc.date.available)
2021-12-29
Yayıncı
(dc.publisher)
Gıda ve Yem Blm - Teknolojs Dergs / Journal of Food and Feed Scence - Technology
Dil
(dc.language.iso)
Tr
Konu Başlıkları
(dc.subject)
kokum
Konu Başlıkları
(dc.subject)
gıda
Konu Başlıkları
(dc.subject)
lezzet
Konu Başlıkları
(dc.subject)
glutaml pepttler
Tek Biçim Adres
(dc.identifier.uri)
https://hdl.handle.net/20.500.14081/1795
ISSN
(dc.identifier.issn)
1303-3107
Dergi Sayısı
(dc.identifier.issue)
27
Orcid
(dc.identifier.orcid)
0000-0002-4635-0343
Bitiş Sayfası
(dc.identifier.endpage)
19
Başlangıç Sayfası
(dc.identifier.startpage)
13
Veritabanları
(dc.source.platform)
TR-Dizin
Analizler
Yayın Görüntülenme
Yayın Görüntülenme
Erişilen ülkeler
Erişilen şehirler
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında yükümlülüklerimiz ve çerez politikamız hakkında bilgi sahibi olmak için alttaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.
Tamam

creativecommons
Bu site altında yer alan tüm kaynaklar Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Platforms