İSTANBUL'UN TARİHİ BÖLGELERİNDE BULUNAN RESTORANLARIN GASTRONOMİ TURİZM BAĞLAMINDA TURİST DEĞERLENDİRMELERİ

Gastronomi turizm faaliyetleri tüm dünyada önemli bir kavram haline gelmiştir. Akademik çalışmalar bu bağlamda, turist eğilimlerini anlamlandırmaya, destinasyonun olanaklarını ve potansiyellerini boyutlandırmaya çalışmaktadır. Günümüzde turist eğilimleri, yemeğe ve yemek kültürünü önceliği haline getiren, gezerken yiyen veya yemek için gezen bir noktaya geldiği söylenebilir. Dolayısıyla turistlerin seyahatlerindeki memnuiyeti, yiyecek içecek işletmelerinin kalitesiyle doğrudan ilişkili hale gelmiştir. Bu çalışma İstanbul’un tarihi ve popüler bölgeleri olan Karaköy ve Fatih bölgesinde bulunan restoranları ziyaret eden yabancı turistlerin beğeni, tutum ve davranışlarını tespit etmeyi amaçlamaktadır. Çalışma nitel araştırma yöntemi olarak içerik analizi kullanılmıştır. Veri toplama Türk ve Anadolu yemekleri servis eden 197 restorana Tripadvisor.com sitesi üzerinden gelen değerlendirmeler ve yorumlar üzerinden gerçekleştirilmiştir. Analiz edilen toplam yorum sayısı 60.363’tür. Yorumlar restoran beğenileri, duygu, beğeniler ve olumsuz yorumlar olarak 4 temaya ayrılmış ve yorumların tekrar sayıları üzerinden değerlendirilme yapılmıştır. Sonuçlar; turistlerin oldukça yüksek bir oranda seçili restoranları beğendiklerini göstermektedir. Ön plana çıkan yorumlar restoranların atmosferini beğendiklerini, hoş vakit geçirdiklerini ve yemeklerin çok lezzetli olduğu üzerinedir. Ziyaretçilerin büyük bir bölümü Türk Mutfağı yemeklerini beğendiğini ifade etmektedir. Özellikle turistler yemekleri beğendikleri taktirde mutlaka o restoranı başkaları için de tavsiye ettikleri tespit edilmiştir. Olumsuz yorumlarda ise servis aksaklıkları, gıdaların standart bir kalitede hazırlanamaması, personellerin saygısız iletişimleri sebep olmaktadır. Sonuç olarak seçili restoranlar olumlu yorumlar almaktadır. Bu gastronomi turizmi bağlamında önemli bir referans sayılabilir. Olumsuz yorumlar üzerine daha çok eğilmek, eksikleri gidermek için öneriler sonuç bölümünde sunulmuştur.

Erişime Açık
Görüntülenme
42
02.04.2024 tarihinden bu yana
İndirme
1
02.04.2024 tarihinden bu yana
Son Erişim Tarihi
06 Eylül 2024 06:42
Google Kontrol
Tıklayınız
Tam Metin
Tam Metin İndirmek için tıklayın Ön izleme
Detaylı Görünüm
Eser Adı
(dc.title)
İSTANBUL'UN TARİHİ BÖLGELERİNDE BULUNAN RESTORANLARIN GASTRONOMİ TURİZM BAĞLAMINDA TURİST DEĞERLENDİRMELERİ
Eser Adı
(dc.title)
TOURIST EVALUATIONS OF RESTAURANTS LOCATED IN HISTORICAL REGIONS OF ISTANBUL IN THE CONTEXT OF GASTRONOMY TOURISM
Yazar
(dc.contributor.author)
İsmet Kutay Sırıklı
Yayın Yılı
(dc.date.issued)
2022
Tür
(dc.type)
Makale
Özet
(dc.description.abstract)
Gastronomi turizm faaliyetleri tüm dünyada önemli bir kavram haline gelmiştir. Akademik çalışmalar bu bağlamda, turist eğilimlerini anlamlandırmaya, destinasyonun olanaklarını ve potansiyellerini boyutlandırmaya çalışmaktadır. Günümüzde turist eğilimleri, yemeğe ve yemek kültürünü önceliği haline getiren, gezerken yiyen veya yemek için gezen bir noktaya geldiği söylenebilir. Dolayısıyla turistlerin seyahatlerindeki memnuiyeti, yiyecek içecek işletmelerinin kalitesiyle doğrudan ilişkili hale gelmiştir. Bu çalışma İstanbul’un tarihi ve popüler bölgeleri olan Karaköy ve Fatih bölgesinde bulunan restoranları ziyaret eden yabancı turistlerin beğeni, tutum ve davranışlarını tespit etmeyi amaçlamaktadır. Çalışma nitel araştırma yöntemi olarak içerik analizi kullanılmıştır. Veri toplama Türk ve Anadolu yemekleri servis eden 197 restorana Tripadvisor.com sitesi üzerinden gelen değerlendirmeler ve yorumlar üzerinden gerçekleştirilmiştir. Analiz edilen toplam yorum sayısı 60.363’tür. Yorumlar restoran beğenileri, duygu, beğeniler ve olumsuz yorumlar olarak 4 temaya ayrılmış ve yorumların tekrar sayıları üzerinden değerlendirilme yapılmıştır. Sonuçlar; turistlerin oldukça yüksek bir oranda seçili restoranları beğendiklerini göstermektedir. Ön plana çıkan yorumlar restoranların atmosferini beğendiklerini, hoş vakit geçirdiklerini ve yemeklerin çok lezzetli olduğu üzerinedir. Ziyaretçilerin büyük bir bölümü Türk Mutfağı yemeklerini beğendiğini ifade etmektedir. Özellikle turistler yemekleri beğendikleri taktirde mutlaka o restoranı başkaları için de tavsiye ettikleri tespit edilmiştir. Olumsuz yorumlarda ise servis aksaklıkları, gıdaların standart bir kalitede hazırlanamaması, personellerin saygısız iletişimleri sebep olmaktadır. Sonuç olarak seçili restoranlar olumlu yorumlar almaktadır. Bu gastronomi turizmi bağlamında önemli bir referans sayılabilir. Olumsuz yorumlar üzerine daha çok eğilmek, eksikleri gidermek için öneriler sonuç bölümünde sunulmuştur.
Açık Erişim Tarihi
(dc.date.available)
2024-04-02
Yayıncı
(dc.publisher)
Journal of gastronomy, hospitality and travel (Online)
Dil
(dc.language.iso)
Tr
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Gastronomi Turizmi
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Restoran
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Turist Memnuniyeti
Konu Başlıkları
(dc.subject)
İstanbul
Tek Biçim Adres
(dc.identifier.uri)
https://hdl.handle.net/20.500.14081/2039
ISSN
(dc.identifier.issn)
2619-9548
Dergi
(dc.relation.journal)
Journal of gastronomy, hospitality and travel (Online)
Esere Katkı Sağlayan
(dc.contributor.other)
Ümit Sormaz
Esere Katkı Sağlayan
(dc.contributor.other)
Hasan Hüseyin Kara
DOI
(dc.identifier.doi)
10.33083/joghat.2022.205
Orcid
(dc.identifier.orcid)
0000-0002-3736-2721
Bitiş Sayfası
(dc.identifier.endpage)
1363
Başlangıç Sayfası
(dc.identifier.startpage)
1353
Veritabanları
(dc.source.platform)
TR-Dizin
Analizler
Yayın Görüntülenme
Yayın Görüntülenme
Erişilen ülkeler
Erişilen şehirler
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında yükümlülüklerimiz ve çerez politikamız hakkında bilgi sahibi olmak için alttaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.
Tamam

creativecommons
Bu site altında yer alan tüm kaynaklar Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Platforms