Filtreler
Filtreler
Bulunan: 134 Adet 0.004 sn
İlgili Araştırmacılar [3]
Ambargo Durumu [1]
Tam Metin [1]
Veritabanları [1]
Tür [2]
Yayın Yılı [5]
Dil [2]
Tez danışmanı [1]
Lisansüstü Eğitim Enstitüsüİstanbul Topkapı Üniversitesi Kurum Koleksiyonu
Erişime Açık

SAKARYA İLİ BAĞLAMINDA SOKAK LEZZETLERİNİN GASTRONOMİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Günay Hasdemir

Sokak lezzetleri, çekiciliği ile dünyaca kabul görmüş, son yıllarda özellikle kentsel ortamlarda ilginin arttığı, tarihi çok eskilere dayanan bir olgudur. Ülke mutfaklarının kendine özgü olması yanında sokak lezzetleri açısından da farklılıkları bulunmaktadır. Bölgenin iklim şartları, tarım ürünlerinin çeşitliliği, demografik yapı, yerel kültürler ve alışkanlıklar yemek kültürünü etkileyen unsurlardan bazılarıdır. Sokak yemekleri de yemek kültürünün ayrılmaz bir parçasıdır. Bu çalışmanın yapılması ile tüketicilerin sokak lezzetleri tercihlerinin değerlendirilmesi ve konuyla ilgili bilgi biriki ...Daha fazlası

Erişime Açık

YABANCI SEYYAHLARIN TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜ İLE İLGİLİ VERDİĞİ BİLGİLERİN KARŞILAŞTIRMALI İNCELENMESİ

Emrah Özaltın

Türk mutfağı hakkında geniş çaplı bilgiye ulaşılabilmesi açısından yerli kaynakların yanında yabancı kaynakların incelenmesi de büyük önem arz etmektedir. Türk mutfağı hakkındaki en önemli kaynaklardan birisi de seyahatnamelerdir. Çalışmada Türk mutfağı hakkında yabancı seyyahların perspektifinden bilgi edinilmesi amaçlanmış, bu sebeple seyahatnameler incelenmiştir. Çalışmada; Jean Henri Abdolonyme Ubucini’nin “1855’de Türkiye”, Joseph de Tournefort’un “Tournefort Seyahatnamesi”, Petır Mateev’in “Osmanlı Topraklarından Anılar”, Jean-Baptiste Tavernier’in “Tavernier Seyahatnamesi” ve “XVII. Ası ...Daha fazlası

Erişime Açık

Duygu düzenleme stratejilerinin duygusal yeme davranışı üzerindeki etkisi ve çalışan bellek kapasitesinin bu etki üzerindeki aracı rolü The effect of emotion regulation strategies on emotional eating behavior and the moderation role of working memory capacity on this impact

Gülsüm Rençber

Çeşitli sebeplerle yapılan araştırmalarda duygu düzenleme süreçlerinin hayatın birçok alanında tutum ve davranışlarımızı olumlu veya olumsuz şekillendirdiği ifade edilmektedir. Duygu düzenleme süreçlerinin gündelik yeme davranışlarımıza etkisi azımsanmayacak kadar büyüktür. Bu büyüklüğü yeme davranışı alanında ortaya konulan teorilerden anlayabiliriz. Peki, yeme davranışımızı tek başına duygu düzenleme süreçleri mi etkiler? Hayır. Çalışmalar gösteriyor ki çalışan bellek kapasitesinin esnekliği de duygu düzenleme süreçlerinin yanı sıra yeme davranışını etkileyen bir diğer faktördür. Ayrı ayrı e ...Daha fazlası

Erişime Açık

Kurumsal yönetim endeksi BIST30 şirketlerinin ÇKKV tekniklerinden Gri İlişkisel Analiz yöntemi, EDAS, TOPSIS ve MAUT yöntemine göre sıralanması Corporate governance index ranking of BIST30 companies according to the Gray Relational Analysis method, EDAS, TOPSIS, an MAUT method from MCDM techniques

Hasan Mert Yücel

Bu çalıĢma iki bölümden oluĢmaktadır. ÇalıĢmanın birinci bölümünde, Kurumsal Yönetim Endeksinde mevcut Ģirketlerin Finansal performanslarının yıllara göre maksimum değerlerden minimum değerlere göre sıralanması öncesi genel bilgiler anlatılmıĢtır. Daha sonra ikinci bölümde Çok Kriterli Karar Verme Teknikleri (ÇKKV) ve bu tekniklerin uygulamaları üzerinde durulmuĢtur. ÇKKV yöntemlerinden; EDAS, AHP, Entropi, MAUT, Gri ĠliĢkisel Analiz, MOORA, ELECTRE, TOPSIS, PROMETHEE, VIKOR ve COPRAS teknikleri anlatılmıĢtır This study consists of two parts. In the first part of the study, general information ...Daha fazlası

Erişime Açık

COVİD-19 HASTALARINA BAKIM VEREN SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ALGILANAN STRES İLE MESLEKİ TÜKENMİŞLİK DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİDE UMUTSUZLUĞUN ARACI ROLÜ

Beyza Nur Bilge Kırçalı

2019 yılı sonuna doğru Çin Wuhan’da görülmeye başlayan, yüksek yayılım hızıyla başka ülkelere yayılarak pandemi haline gelen koronavirüs (CoV) enfeksiyonu (2019-nCoV), Dünya Sağlık Örgütü- DSÖ (World Health Organisaton-WHO) tarafından “Koronavirüs Hastalığı 2019”un kısaltması olan “COVİD-19” olarak adlandırılmıştır. SARS-CoV-2, kişiden kişiye bulaşan pozitif polariteli tek zincirli bir RNA virüsüdür. Salgının yüksek hızda yayılımıyla alakalı artış gösteren kaygılar sebebiyle Dünya Sağlık Örgütü tarafınca 11.02.2020 tarihi pandemi olarak açıklanmıştır. Ülkemizde Covid-19, 2020 Mart ayından beri ...Daha fazlası

Erişime Açık

TÜRKİYE’DE PEKMEZ ÇEŞİTLİLİĞİ VE KASTAMONU PEKMEZİNİN FARKLILIĞI

Elif Çümen

Pekmez Anadolu’ya özgü geleneksel bir gıdadır. Enerji değeri oldukça yüksektir. Ayrıca demir miktarını fazla olduğundan söz edilmektedir. Pekmezin bileşimi, üretildiği meyve veya sebze türüne göre değişmektedir. Daha çok üzümden üretilmektedir. Ancak incir, karpuz, dut, erik, elma, armut, nar, şeker pancarı gibi de elde edilmektedir. Günümüzde, modern yöntemlerle üretilmekle birlikte her yöreye özgü yöntemlerle pekmez üretimi de devam etmektedir. Daha çok taze meyvelerden üretilse de bazı kuru meyveler de pekmeze işlenebilmektedir. Geleneksel pekmez üretimi yörelere göre farklılık göstermekted ...Daha fazlası

Erişime Açık

Geleneksel gıda olarak kefir tüketiminin diyabetik bireylerde vücut kompozisyonuna etkisinin incelenmesi

Esra Mutlu

Geleneksel besinler ve probiyotik gıda olarak kefirin insan sağlığı üzerine olumlu etkilerini ortaya koyan birçok çalışma bulunsa da tam olarak mekanizması açıklanamamaktadır. Besinler veya takviyeler yoluyla alınan probiyotiklerin pek çok metabolik hastalıktan korunmada etkili oldukları bilimsel çalışmalarla ortaya konulmuştur. Probiyotiklerce zengin besin maddeleri arasında yaygın olanlar süt, süt ürünleri ve fermente ürünlerdir. Geleneksel olarak ülkemizde sıklıkla tüketilen fermente ürünlerden birisi de kefirdir. Kefir; inek, koyun, keçi ve kısrak sütüne kefir kültürü eklenmesi ile elde ed ...Daha fazlası

Erişime Açık

SALGIN HASTALIK SÜREÇLERİNDE YENİ PAZARLAMA UYGULAMALARI

Ümit Kaya

Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel salgın ilan edilen Covid-19, tüm dünyada ekonomik ve sosyal yaşamı etkiledi ve etkilemeye devam etmesi bekleniyor. Devam eden salgının ne kadar süreceği belli olmadığı için Covid-19 pandemisinin etkisinin ne zaman sona ereceği ve ne gibi yeni değişiklikler getireceği de belirsizdir. Bu çalışma, geniş kapsamlı bir literatür taraması içeren bir yüksek lisans tezi olarak hazırlanmıştır. Bu çalışmada, Covid-19 pandemisi ve yeni normal hayatın etkilerinin yanı sıra Covid-19 pandemi süreci ve karantina kısıtlamalarının tüketici davranışları ve e-ticaret üzerind ...Daha fazlası

Erişime Açık

PROBİYOTİK SACCHAROMYCES BOULARDII İLE HAZIRLANAN EKŞİ HAMUR TOZLARININ EKMEĞİN DUYUSAL KALİTESİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI

Adem Çınar

Geleneksel ekşi maya ve ekşi mayalı ekmek üretimi meşakkatli olduğu için ekşi hamur kullanımı yaygınlaşmıştır. Zaman içerisinde endüstriyel üretimde ekşi hamur yetersiz kalmaktadır. Bu sebeple ekşi hamurun toz formları kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışmada ekşi hamur tozu (EHT) ‘na Saccharomyces boulardii (SB) eklenerek hazırlanan ekmeklerde duyusal kalitesine etkisi incelenmiştir. Ekşi hamur tozuna eklenen Saccharomyces boulardii (M) %0.3, (C) %0.6, (N) %0.9 (R) %1.2 olmak üzere dört farklı oranda karışımlar hazırlanmıştır. (N) %0.9 oranında hazırlanan karışımla yapılan ekmek diğer oranlard ...Daha fazlası

Erişime Açık

Sosyal medya kullanan genç yetişkin bireylerde beden algısı ve sosyal görünüş kaygısının incelenmesi Investigation of body perception and social appearance anxiety in young adult individuals using social media

Burcu Dağlı Altınkaya

Sosyal medyanın bireylere faydalı içerikleri olmasının yanında kullanımının yaygınlaşması ve içeriklerin çeşitlenmesiyle birlikte birçok noktada ruh sağlığı açısından zararları da görülmektedir. Günümüzde sosyal medya kullanıcıları kendileriyle ilgili paylaşımlarını arttırmakta ve bu paylaşımları üzerinden diğerlerinden kabul görme ve beğenilme ihtiyacı duymaktadırlar. Bu araştırmanın amacı, sosyal medya kullanan genç yetişkin bireylerde beden algısı ve görünüş kaygısının incelenmesidir. Araştırmanın örneklemi, 18-37 yaş arası 400 genç yetişkin katılımcıdan oluşmaktadır. Çalışmanın amacı doğru ...Daha fazlası

Erişime Açık

VEGAN VE VEJETARYEN BESLENMEYE YÖNELIK YENI GASTRONOMI UYGULAMALARI

Feyza Şanlı

İnsanların zaman içerisinde beslenme şekilleri etik, dini, kültürel ya da sağlık gibi sebeplerden ötürü sürekli değişime uğramıştır. Tüm bu sebepler ile birlikte karşımıza çıkan vejetaryen ve vegan diyeti, günümüzde giderek artış göstermektedir. Bu diyeti benimseyen kişiler sadece dini ve etik sebepler ile değil aynı zamanda bitkisel ağırlıklı beslenmenin de yararları ve hayvan etiği gibi kavramlar üzerinde durmaktadırlar. Giderek artış gösteren vejetaryen ve vegan beslenme şekli artık bir yaşam biçimi ve yaşam felsefesi haline gelmiştir. Bu yaşam felsefesinin benimsenmesi hem gastronomi alanı ...Daha fazlası

Erişime Açık

İşe yabancılaşmanın mesleki tükenmişlik üzerindeki etkisi: Yalova özel güvenlik sektörü üzerine bir araştırma The effect of job alignment on occupational burnout: A research on Yalova private security sector

Mustafa Serhat Erkanat

Bu araştırma, işe yabancılaşmanın mesleki tükenmişlik üzerine etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın örneklemini Yalova Özel Güvenlik Sektörü oluşturmaktadır. Araştırmada betimsel ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma evrenini “Genel Kolluk-Özel Güvenlik İş Birliği ve Entegrasyonu (KAAN Uygulaması)” kapsamında Yalova il merkezinde aktif olarak kayıtlı 235 güvenlik görevlisi oluşturmaktadır. Tam sayım yönetimiyle ulaşılan 150 güvenlik görevlisi ise araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama amacıyla anket formundan yararlanılmıştır. Anket ...Daha fazlası

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında yükümlülüklerimiz ve çerez politikamız hakkında bilgi sahibi olmak için alttaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.
Tamam

creativecommons
Bu site altında yer alan tüm kaynaklar Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Platforms