Filtreler
Filtreler
Bulunan: 134 Adet 0.002 sn
İlgili Araştırmacılar [3]
Ambargo Durumu [1]
Tam Metin [1]
Veritabanları [1]
Tür [2]
Yayın Yılı [5]
Dil [2]
Tez danışmanı [1]
Lisansüstü Eğitim Enstitüsüİstanbul Topkapı Üniversitesi Kurum Koleksiyonu
Erişime Açık

Bektaşilik bağlamında İttihad-Terakki, Masonluk ve Baron Rudolf Von Sebottendorf In the context of Bektashism Ittihad-Terakki, Freemasonry and Baron Rudolf Von Sebottendorf

Meryem Yasemin Köksal

Jön Türkler ile başlayıp İttihad-Terakki Cemiyeti ile süregelen liberal hareketin Osmanlı İmparatorluğu’na meşrutiyet rejimini getirmesi, imparatorluğun kaderini değiştirdi. Günümüzde varlıklarını sürdürmemelerine rağmen, fikirlerinin Cumhuriyet’in kurucu kadrolarınca sahiplenilmesi ve bu doğrultuda gerçekleştirilen uygulamaları; bu akım mensuplarının ne denli güçlü bir etki yarattıklarını göstermektedir. Yapılan literatür taramasında, bu liberal hareketin Masonluk ile bağlantılarının çeşitli kaynaklarda defaatle vurgulandığı gözlenmiştir. Aynı şekilde Bektaşilik ile bağlantıları da incelenmiş ...Daha fazlası

Erişime Açık

OSMANLI MUTFAK KÜLTÜRÜNDE ÇORBALARIN ÖNEMİ VE GÜNÜMÜZ BESLENME ALIŞKANLIKLARINDAKİ YERİ

İrem Yalçın

Türklerin başyemeği olan çorba geleneksel bir yiyecek olması dışında besleyici ve ekonomik olması nedeniyle halkın en alt kesiminden padişaha kadar herkes tarafından yapılan bir yemek olmuş ve tüm kesimler arasında yaygınlaşmıştır. Akşam yemeklerinin yanı sıra kahvaltılarda dahi tüketilmiştir. Türk mutfak kültürünün oluşmasında temel olan Osmanlı Mutfak kültüründeki çorbaların önemini vurgulamak ve günümüz Türk mutfak kültüründeki değerinin artmasına yardımcı olmak, Saray mutfak kültüründe yapılan çorba çeşitlerinin bilinmesi günümüze uyarlanması genç nesil tarafından sofralarda tüketilmesi ve ...Daha fazlası

Erişime Açık

COVİD-19 PANDEMİSİ’NİN YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNE OLAN ETKİLERİNİN İŞLETME SAHİPLERİ VE ÇALIŞANLAR AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ: İSTANBUL BEYOĞLU ÖRNEĞİ

Mustafa Tan

Bu çalışmada, yiyecek içecek işletmelerinin ve çalışanlarının pandemi sürecinde karşı karşıya kaldığı maddi ve manevi yıpranmanın onların kişisel ve kurumsal başarılarının covid-19 pandemisiyle ilişkisi uzmanlar tarafından hazırlanan anket ifadeleri ile test edilmiştir. Pandemi süreci, kişisel ve örgütsel başarı yanında yiyecek içecek sektörü çalışanlarının özel yaşamlarına dahi ulaşan geniş bir etki alanına sahiptir. İş verenlerin yiyecek içecek sektörü çalışanlarından öncelikli beklentisi, verimli ve devamlı çalışmalarının gerçekleşmesidir. Beklentinin karşılanması başarının maksimum seviyey ...Daha fazlası

Erişime Açık

Üniversite öğrencilerinin otoriteryen eğilimleri ile bilişsel esneklik ve genel sistemi meşrulaştırma düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi Investigation of the relationship between authoritarian tendency of university students and levels of cognitive flexibility and system legitimation

Kevser Kavak

Toplumlara tahripkâr izler bırakan otoriteryen eğilim; itaat, saldırganlık, önyargı ve faşist tutumları içerisinde barındırır. Bununla birlikte geleneksellik ile yoğrulan katı düşünme biçimiyle karakterize edilir. Bilişsel esneklik genel olarak değişen durumlara uygun tepkiyi verebilmeyi sağlayan bilişsel beceridir. Sistemi meşrulaştırma ise sistemsel yapıların geçmişte beri var olmaları sebebiyle haklılaştırılmasıdır. Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin otoriteryen eğilim düzeyi ile bilişsel esneklik ve genel sistemi meşrulaştırma düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiştir. İstanbul Topkapı ...Daha fazlası

Erişime Açık

ARTİSAN GIDALAR VE ARTİSAN GIDALARIN SINIFLANDIRILMASI

Fatma Nur Şen Negizözen

Artisan gıdalar konu başlığı altında incelenen geleneksel ürünlerin, günlük beslenmede temel gıdaları oluşturdukları anlaşılmış ve gıda türlerine bağlı biçimde gruplandırılarak, detaylı şekilde sınıflandırılmıştır. Türk mutfak kültürünün Orta Asya’dan Anadolu’ya uzanan tarihsel yolculuğunda; farklı ulusların kültürlerini etkilediği, farklı kültür ve coğrafyaların mutfak değerleriyle sentezlenerek yükseldiği anlaşılmaktadır. Daha önce yapılan birçok akademik çalışmada, geleneksel Türk mutfak kültürünün geçmişten günümüze dek uzanan örnekleri, değişik yönleriyle ele alınarak araştırıldığı bilinm ...Daha fazlası

Erişime Açık

FERMENTE İÇECEKLER BOZA VE KVAS’IN KİMYASAL VE DUYUSAL ÖZELLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRMALI İNCELENMESİ

Canan Karakurt

Tahıllar, dünyada en önemli besin kaynaklarından biridir ve insan beslenmesi için faydalı bileşiklerdir. Tahılların yiyecek ve içecek olarak işlenmesi için çeşitli teknolojiler kullanılmaktadır, ancak fermantasyon besin ve duyusal özelliklerin ve raf ömrünün iyileştirilmesi için en iyi yöntemlerden biridir. Tahıllardan elde edilen fermente içecekler uzun bir geleneğe sahiptir ve birçok toplum ve kültürün beslenmesine katkı sağlamaktadır. Alkolsüz fermente içecekler ve geleneksel kullanımları tüketiciler ve bilim adamları tarafından oldukça az ilgi gören fermente içecek alt grubunu temsil etmek ...Daha fazlası

Erişime Açık

TÜRK LOKUMUNUN KÜLTÜREL MİRAS VE GASTRONOMİK DEĞER OLARAK ÖNEMİ

Nuray Altuntaş

Türk lokumu Anadolu coğrafyasında davetlerin, bayramların ve çeşitli törenlerin vazgeçilmez ikramlarından biri olmuştur. Geleneksel Türk tatlıları içerisinde yer alan lokum esas olarak şeker, nişasta, su, asit bileşenleriyle hazırlanmaktadır. Gerektiğinde içerisine fıstık, kaymak, kuru meyve ve benzeri çeşni maddeleri de eklenerek çeşitlendirilmektedir. İstenilen kıvam sağlanıncaya kadar pişirilmekte ve ardından mermer tezgâh üzerinde soğutularak çeşitli şekillerde kesilmektedir. Lokum, dünya çapında tanınan Türkiye’ye özgü bir şekerlemedir. Tarihçesi 14. yüzyıla kadar uzanmakla birlikte 18.yü ...Daha fazlası

Erişime Açık

BESİN SUNUM TEKNİKLERİNİN KİŞİLERİN YEME ARZUSUNUN ÜZERİNE ETKİSİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

Nisa Erciyas

Besinler, canlılığın devamını sağlayan en temel ihtiyaçtır. Yeterli ve dengeli bir beslenme olmadan canlılığı sürdürmek mümkün değildir. Yüzyıllar içerisinde insanlar yalnızca karın doyurma amacıyla değil sosyalleşmek, kültürel gelişimi sağlamak ve sosyal statü elde etmek gibi amaçlarla da yemek yemeye başlamıştır. Ancak her gıda maddesi her yerde üretilemediğinden coğrafi koşullar, iklim, yerleşim şekli, toplumsal yapı, dini inanç, kitle iletişim araçları gibi faktörler sonucunda her toplumun kendine has bir yemek kültürü ortaya çıkmıştır. Yemek kültürünün bir göstergesi ise yemeğin nasıl sun ...Daha fazlası

Erişime Açık

TÜRKİYE’DE YEHOVA ŞAHİTLERİ

Onur Şişman

Kendilerini, Tanrı’nın isteklerini İsa’nın liderliği altında yerine getirmek için bu yola adamış kişilerden oluşan bir topluluk olarak tanıtan ve 2021 yılı itibariyle dünya üzerinde 239 ülkede çalışmalarını sürdüren Yehova Şahitleri, toplamda sekiz milyonu aşkın inanana sahip müstakil bir din olarak kendini gösterir. Yehova Şahitleri Türkiye’de ilk olarak 1930’lu yıllarda çalışmalara başlamış ve öncelikle gayrimüslim Türkler arasında yayılım göstermiştir. İnanışın bilinirliği ve mahiyeti hakkında yaşanan sorunlar ve Teşkilatın gizli emellerinin olup olmadığı hakkında oluşan soru işaretleri seb ...Daha fazlası

Erişime Açık

TÜRK GIDA KODEKSİ YENİ ETİKETLEME YÖNETMELİĞİNE GÖRE ZİNCİR YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE ALERJEN YÖNETİMİ

Ecem Akay

Hayati riskleri gün geçtikçe önemli bir şekilde artış gösteren gıda alerjisi, özellikle toplu tüketim yerlerinin hızla artması, gıda ürünü üreten işletmelerin süreç içerisinde zincirleşerek farklı lokasyonlarda hizmet vermesi gibi durumlar ilgili yetkililer tarafından önem arz etmekte ve uygulanan aksiyonlar sürekli denetlenmektedir. Gıda ürünü de dahil olmak üzere hizmet sunan bu zincir işletmelerde çalışan personelin gıda alerjisi hususunda bilgi düzeylerinin yüksek olması, tutum ve uygulamalarının kişilerin ve toplumun sağlığını tehdit edebilecek herhangi bir komplikasyonun önlenebilmesi ad ...Daha fazlası

Erişime Açık

Çölyak hastaları için hazırlanan gıda formülasyonlarının sağlıklı beslenme açısından değerlendirilmesi Evaluation of food formulations prepared for celiac patients in terms of healthy nutrition

Kübra Yağlı

Çölyak, ince bağırsağın öncelikle buğday olmak üzere çavdar, arpa ve yulaf gibi tahıllarda bulunan depo protein gruplarına gösterdiği hassasiyet durumudur. Besin alerjileri arasında en sık görüleni çölyak hastalığıdır. Türkiye de çölyaklı birey sayısı 138 bin 230 olduğu bilinmektedir. Çölyak hasta sayısı, dünyada ve ülkemizde azımsanmayacak kadar fazladır. Hastalığın tedavisi için herhangi bir ilacın olmaması, hastalığın önüne sadece ömür boyu süren bir perhizle geçilmesi, çölyak hastalarının hayat kalitesini düşürmektedir. Çölyak perhizinde tüketebilecekleri gıda çeşitliliğini artırmak bu diy ...Daha fazlası

Erişime Açık

Türkiye'de 2020-2022 yılları arasında dijital pazarlama konusunda yazılmış yüksek lisans tezlerinin değerlendirilmesi Evaluation of master's thesis on digital marketing between 2020-2022 in Turkey

Melek Aleyna Işık

Tez çalışmasında 2020 yılı ile 2022 yılları arasında Türkiye ‘de yazılmış olan pazarlama alanında “Dijital Pazarlama” konulu Yüksek lisans tezlerinin incelenerek pandemi döneminden bu yana dijitalleşme konusunda değişim ve gelişmeler konusunda ne gibi değişimler görüldüğü yazılan akademik tezler aracılığıyla incelenip değerlendirilmiştir. 2020 ile 2022 yılları arasında Türkiye’deki dijital pazarlama alanında yazılan çalışmaların analizinden önce bu çalışmayı kapsayan pazarlama, dijital pazarlama gibi kavramların tanımları, çeşitleri ve özellikleri hakkında çeşitli araştırmalar yapılıp tanım ve ...Daha fazlası

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında yükümlülüklerimiz ve çerez politikamız hakkında bilgi sahibi olmak için alttaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.
Tamam

creativecommons
Bu site altında yer alan tüm kaynaklar Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Platforms